Aderverkalking of vaatvernauwing 

Iedereen weet wat de gevolgen van aderverkalking kunnen zijn. De meeste mensen beseffen niet dat ze lijden aan aderverkalking totdat ze getroffen worden door pijn in het been (etalage been), pijn op de borst, een hartinfarct of een beroerte. Aderverkalking is een welvaartsziekte. Vooral roken, stress, te weinig bewegen in combinatie met het standaard gemiddelde Nederlandse voedingspatroon zijn de belangrijkste oorzaken. Aderverkalking is een proces waar iedereen mee te maken krijgt, de één vroeger dan de ander. Het is de ‘kunst’ om dit proces gedurende het leven zo veel mogelijk te vertragen door bewust je eten te kiezen en bewust te leven. Doe je dit niet, dan kan vroeger of later een groot probleem ontstaan. Aderverkalking is verantwoordelijk voor één derde van alle sterfgevallen per jaar in Nederland! 

Wat kan een dokter doen? 
Een dokter schrijft medicijnen voor maar kan het ziekteproces niet terugdraaien. Bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers en bloedverdunners kunnen het risico op een hartinfarct of een beroerte omlaag brengen. Het langdurig iedere dag moeten slikken van deze medicijnen vormt een belasting voor je lever of je nieren. Die kunnen minder goed gaan werken. Dan heb je er nog een tweede serieus probleem bij gekregen. Als medicijnen niet helpen en een hartinfarct dreigt, kan een dokter dotteren en een stent plaatsen om een vernauwing in de slagaders te verhelpen. Zijn de kransslagaders op meerdere plaatsen ernstig vernauwd dan kan een bypass-operatie het leven verlengen. Na een hartinfarct of een beroerte zal het leven nooit meer helemaal hetzelfde zijn ondanks de indrukwekkende medische technologie.

Natuurgeneeskunde kan meer dan je denkt! 
Het is al lang bekend dat je met voeding en meer bewegen opzienbare resultaten kunt bereiken bij patiënten met hart- en vaatziekten. In de Verenigde Staten hebben twintig jaar geleden reeds twee doktoren onafhankelijk van elkaar onderzocht wat het effect is van voeding en leefstijl op aderverkalking. Zij hebben hartpatiënten jarenlang bepaalde voeding laten eten en nauwkeurig het effect op hun ziekte in kaart gebracht. 

Wat waren de resultaten? Het blijkt mogelijk te zijn door aanpassingen in de voeding en meer te gaan bewegen het ziekteproces te stoppen, ja zelfs gedeeltelijk terug te draaien. Dat is fantastisch nieuws! 

Ik heb me met veel belangstelling in het levenswerk van deze twee artsen verdiept en ben echt onder de indruk. Een belangrijk aspect is dat je de vetten in je voeding drastisch moet beperken. Heb je aderverkalking of ben je benieuwd hoe je het risico hierop kunt verkleinen? Ik adviseer je “van harte” om hun boeken te lezen. De titels vind je door op onderstaande links te klikken.

Dr. Dean Ornish's Program for Reversing Heart Disease 
Prevent and Reverse Heart Disease: The Revolutionary, Scientifically Proven, Nutrition-Based Cure 

Niet iedereen met hart- of vaatziekten staat open voor voedingsvoorschriften. Dit komt deels omdat mensen denken dat ze dan nooit meer lekker kunnen eten en de rest van hun leven moet afzien. Gezond eten voor hart- en bloedvaten kan zeker ook lekker zijn. Het is een kwestie van bereidheid, tijd en gewenning. Ben je echt héél gemotiveerd en beschik je over veel wilskracht dan kun je zelf al veel bereiken als je de aanbevelingen van deze twee artsen strikt op volgt. 

Voor veel mensen geldt dat verandering van voedingspatroon op eigen kracht best moeilijk is. Mensen zijn gewoontedieren en vroeg of laat dreigen we terug te vallen in onze oude vertrouwde gewoonten. Als je er alleen voor staat is de kans op succes bij veel mensen geringer. 

Als mesoloog kan ik je begeleiden in, ondersteunen met je overstap naar een hart healthy voedingspatroon en leefstijl. Ik kan met je meedenken en je adviseren welke maatregelen je kunt nemen om de risicofactoren in je leefstijl zoveel mogelijk te beperken: niet roken, overgewicht terug dringen, risicoverhogend voedsel vermijden, gezonde voeding, voldoende beweging, leren omgaan met stress. Ook kan ik je informeren welke supplementen je eventueel ter ondersteuning kunt slikken. Ben je de 45 jaar reeds gepasseerd? Misschien vind je het een goed idee om bepaalde biomarkers in je bloed te laten bepalen die geassocieerd worden met een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekte. Ook hier kan ik je bij adviseren. 

Geïnteresseerd in deze benadering? Als je onderstaande drie videofilmpjes bekijkt kun je alvast kennis maken met deze twee Amerikaanse artsen en hun aanpak tegen aderverkalking.

Reverse Heart Disease | Ornish Reversal Program

Meet Mel, who defied the odds and proved that heart disease can be reversed with comprehensive lifestyle changes through the Ornish Program. Hear him tell his story ...

Dean Ornish: Healing through diet

Dean Ornish talks about simple, low-tech and low-cost ways to take advantage of the body's natural desire to heal itself.

Making Heart Attacks History: Caldwell Esselstyn at ...

Dr. Caldwell Esselstyn argues that heart attacks, the leading cause of death for men and women worldwide, are a "food borne illness" and explains why diet is...

Neem de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand. Wacht niet te lang. Onderneem nu actie!

Natuurgeneeskunde doet meer dan je denkt!